Groene binnenwereld in Witt

Door Marieke Zegwaart van LAP landscape & Urban Design

Groene binnenwereld in Witt Woerden - Synchroon met de Stad

“Een levendige woonbuurt met stoere, stadse architectuur en een hoofdrol voor collectief groen.”

“Waar anderen een lelijke plek zagen, zagen wij vooral een unieke locatie.”

Een strategische locatie langs het spoor, vlakbij de oude binnenstad en treinstation Woerden. Dan denk je niet zo snel aan rustig wonen in het groen. En toch is dat waar nieuwbouwproject Witt om draait. Dankzij een duidelijke keuze voor groen en water.

Groene binnenwereld in Witt Woerden - Hert - Synchroon met de Stad

Naast het voormalige Campina-terrein in Woerden ontwierp Zecc Architecten samen met LAP landscape & Urban Design, in opdracht van Synchroon een levendige woonbuurt met stoere, stadse architectuur en een hoofdrol voor collectief groen. Een duurzame collectieve binnenwereld creëren langs het spoor – autovrij, groen en kindvriendelijk. Dat stond de ontwerpers voor ogen. En dat is overtuigend gelukt.

“Het binnengebied is geheel groen en autovrij.”

Autovrij en stimuleren van fietsgebruik

De 112 grondgebonden woningen en appartementen vormen een wereld op zich met een heel eigen, rustige leefomgeving. Dat is het resultaat van heldere keuzes. Zoals deze: geen auto’s in het zicht in de wijk. Het binnengebied is geheel groen en autovrij. Auto’s zijn uit het straatbeeld verdwenen en worden inpandig geparkeerd onder de appartementen en een deel van de woningen. De parkeergarages zijn verwerkt in de architectuur en groene taluds met gevarieerde beplanting. De zo ontstane hoogteverschillen zorgen voor een speels straatbeeld en bieden volop gelegenheid om te spelen, te relaxen of een praatje aan te knopen. Groen als motor voor ontmoeting. De aansluiting op de langzaamverkeersroute, die door het plangebied heen getrokken wordt, ligt geheel in het groen om een mooie snelle verbinding voor fietser te maken richting het centrum.

Groene binnenwereld in Witt Woerden - Fietsen - Synchroon met de Stad

“Behalve dat de wand het geluid weert, schermt die de woningen ook af van het spoor. Hiermee is de basis gelegd voor een rustige binnenwereld.”

Hier hoort eigenlijk een titel.

Geluid

De bebouwing bestaat uit een bouwblok met daarin grondgebonden woningen en een rij dekwoningen rondom een gezamenlijke binnentuin en drie losse appartementengebouwen. Die laatste staan langs het spoor. Om het geluid te weren en een goed leefklimaat voor bewoners te realiseren, is aan de achterzijde van de appartementenblokken een beeldbepalende wand opgetrokken. Behalve dat de wand het geluid weert, schermt die de woningen ook af van het spoor. Hiermee is de basis gelegd voor een rustige binnenwereld.

Toch is de wijk bepaald niet in zichzelf gekeerd. Door de strategische ligging is Witt een logische route voor fietsers van en naar het centrum. Daarom is ervoor gekozen om de fietsroute door te trekken. Het fietspad ligt aan de voet van de appartementengebouwen onderaan het talud en maakt deel uit van een levendig en groen verblijfsgebied.

Groene binnenwereld in Witt Woerden - Tuin - Synchroon met de Stad

Collectieve binnentuin

De bebouwde delen van het plan hebben elk hun eigen karakter met bijpassend groen. De eengezinswoningen in het noordelijke deel zijn gegroepeerd rondom een collectieve binnentuin, waar diverse bomen geplant zullen worden. Deze binnentuin grenst aan de privé tuinen en is van daaruit ook toegankelijk. De keuze voor lage hagen in plaats van schuttingen als erfafscheiding draagt bij aan het open ruime karakter van de plek en nodigt uit tot ontmoeting.

“De keuze voor lage hagen in plaats van schuttingen als erfafscheiding draagt bij aan het open ruime karakter van de plek en nodigt uit tot ontmoeting.”

In de speeltuin kunnen kinderen spelen in een veilige omgeving, terwijl ouders en buren een oogje in het zeil houden. Ook de wadi is een geliefde speelplek. Deze natte biotoop met levendige flora en fauna speelt een belangrijke rol bij de afvoer van water en dient om klimaatextremen op te vangen. De wadi weet op een mooie manier het nuttige met het aangename te verenigen. Niks leuker voor kinderen dan na een flinke regenbui met laarzen door de modder te stampen en lekker te spetteren. Doordat het water zo zichtbaar is in de omgeving, groeit bij de bewoners ook het bewustzijn van de omgang met de natuur. Water is ook in andere delen van het plan prominent aanwezig in de vorm van wadi’s en sloten.

Groene binnenwereld in Witt Woerden - Lelies - Synchroon met de Stad

“Een mix van bomen, grassen, struiken en bloemen zorgt voor een gevarieerde omgeving.”

Levendig verblijfsgebied

Het zuidelijke deel met de drie appartementenblokken ademt een andere sfeer. Hier is sprake van een semi-openbaar gebied met een levendig karakter. De bebouwing wordt als het ware omarmd door een groene heuvel. Een mooie brede trap nodigt de bewoners uit om naar beneden te gaan of een plekje te zoeken in het groen, op een van de lange, rustieke betonranden die op verschillende hoogtes verspreid staan over de heuvel. Een fijne plek om een boek te lezen in het zonnetje, je buren te ontmoeten of te picknicken terwijl de kinderen tikkertje spelen op de paden die over het talud slingeren.

Bij de keuze voor de beplanting is ingezet op biodiversiteit. Een mix van bomen, grassen, struiken en bloemen zorgt voor een gevarieerde omgeving waar bijen, vlinders en andere insecten en kleine dieren zich prima thuisvoelen en waar in elk seizoen wel iets in bloei staat. De vele hagen vormen een aantrekkelijk onderkomen voor vogels die er hun nesten bouwen.

Kortom, Witt laat de kracht zien van ontwerpen langs groene lijnen. Het resultaat: een omgeving waarin variatie en verbinding een duurzame, toekomstbestendige mix vormen.

Ontdek Witt Woerden

nieuwbouwwoerden.nl